Observatie Opleiding

Challenging ourselves to bring new and original ways of learning
Observatie Opleiding | Global Security Training

Observatie Opleiding

Vanwege het gebrek aan geaccrediteerde observatie opleidingen voor fraude onderzoekers, sociaal rechercheurs, particuliere onderzoekers en persoonsbeveiligers in Nederland heeft Global Security Training in samenwerking met Strongwood een zeer uitgebreide observatie opleiding ontwikkeld. Deze observatie opleiding zal bestaan uit 2 niveau’s en losse modules. Alle niveau’s en modules zullen worden geëxamineerd en bij positief resultaat zal de cursist een certificaat ontvangen.

Observatie Opleiding 1

(OBSO-1)

Deze basis Observatie Opleiding 1 (OBSO-1) heeft naast 4 halve dagen rechercheren, een volle dag theorie ook nog eens 5 aaneengesloten praktijkdagen. Deze intense opleiding is o.a. speciaal voor sociaal rechercheurs en particulier onderzoekers ontwikkeld die incidenteel of structureel te maken krijgen met het uitvoeren van observatieopdrachten waarbij het subject of de subjecten veilig en professioneel moeten worden gevolgd. 

Het volgen ‘op de voeten’ gebeurd: lopend, statisch vanuit een vaste positie, in de horeca, winkels, warenhuizen en in het openbaar vervoer. Het volgen met voertuigen gebeurd: in wijken, in winkelstraten, op snelwegen, bij benzinepompen en in bosrijke gebieden. Het praktijkgedeelte van de OBSO-1 is geen 9 tot 5 opleiding waarbij je aan de hand wordt genomen en aan het eind van de dag weer naar huis gaat maar een intense opleiding met lange dagen waarbij je wordt voorbereid op extreme situaties. De gedachte hierachter is dat als men genoeg uren en moeilijke situaties meemaakt tijdens de training, er een database in de hersenen wordt opgebouwd waardoor de observant in de toekomst goede inschattingen kan maken. De totale opleiding duurt in totaal ongeveer 4 weken.

Observatie Opleiding 2

(OBSO-2)

In deze 10-daagse observatie opleiding wordt alles behandeld wat ook in de OBSO-1 behandeld wordt. Daarnaast zal er dieper worden ingegaan op de procedures en technieken onder bijzondere omstandigheden. Tijdens de OBSO-2 zal de focus vooral liggen op het uitvoeren van observaties in het buitenland. Kandidaten voor de OBSO-2 dienen eerst de OBSO-1 met goed gevolg te hebben afgesloten.

Observatie Training Modules

Naast de OBSO-1 en OBSO-2 zijn er een aantal interessante modules te volgen: 

 • Module baken plaatsen
 • Module infiltratie
 • Module pseudokoop
 • Module preventieve observatie
 • Module observatie in bosrijke gebieden

Alle trainingen worden verzorgd in Nederland. Bij genoeg aanmeldingen kunnen alle observatie trainingen ook in het buitenland verzorgd worden. 

Global Security Training biedt tevens een uitgebreid pakket met korting aan cursisten die niet alleen de OBSO-1 willen doen maar ook een Particulier Onderzoeker Opleiding. Daarnaast is de CCV-D1 een perfecte aanvulling voor personen die als observant willen werken omdat deze de rijvaardigheid verhoogt waardoor de observant beter in staat is om veilig te rijden en tegelijkertijd veilig te kunnen observeren. Daarnaast verhoogt het ook de kansen op de arbeidsmarkt.

Maak gebruik van onderstaande button voor meer informatie over de Observatie Opleiding:

Wat wordt er behandeld?

Er worden je vaardigheden aangeleerd die benodigd zijn om op een veilige manier, onopvallend bewijs te vergaren voor onderzoeken en om een gevorderd observant te worden. Er wordt o.a. geleerd om te voet en per auto observaties uit te voeren. Deze vaardigheden zullen daarna elke dag uitvoerig worden getest gedurende gecontroleerde observatie oefeningen.

Wat zit er allemaal in het pakket?

 • Training + examens
 • Voeding
 • Accommodatie

Wat kun je verwachten van de observatie training?

 • Realistische scenario’s
 • Zeer ervaren instructeurs
 • Je leert unieke vaardigheden

Observatie Opleiding Certificaten

Diploma Observatie Opleiding 1

(OBSO-1)

Diploma Observatie Opleiding 2

(OBSO-2)

Voor wie?

Particulier onderzoekers, fraude onderzoekers, persoonsbeveiligers en sociaal rechercheurs 

Docenten

De docenten hebben ruime praktijkervaring als observant en instructeur. Zij zijn afkomstig van de observatieteams (OT) van zeer specialistische eenheden van de Nederlandse Politie en Defensie.

Duur van de cursus

4 halve dagen rechercheren, 1 volle dag theorie en 5 dagen praktijk (OSBO-1), 10 dagen (OBSO-2) 

Aantal deelnemers

Maximaal 12 deelnemers

Observatie Opleiding 1 Data 2020/2021:

Bekijk alle data en kosten voor deze opleidingen via ons e-learning systeem.

Door het drukken op de onderstaande knop kom je automatisch in het overzicht met mogelijke data.