Bodyguard worden

Bodyguard worden is de droom van elke jonge jongen. Maar is het wel zo spannend? En ben je in Nederland wel echt een bodyguard, of is het in het echt toch anders?

In Nederland noemen we bodyguards anders. We spreken in Nederland over een Persoonsbeveiliger, VIP beveiliger, Executive Protection Officer, Close Protection Officer of (Personal) Security Specialist.

Persoonsbeveiliging is er in twee vormen in Nederland. De particuliere- en de overheids persoonsbeveiliging.

Hoe kun je bodyguard worden bij de overheid?

Bij de overheid zijn er een aantal instanties die persoonsbeveiligers en- of ondersteuning leveren. Deze instanties zijn:

  • DKDB van de Politie
  • AT van de Politie
  • BSB van de Koninklijke Marechaussee
  • BOT van het Ministerie van Veiligheid & Justitie

Om hier bij te komen zul je eerst een paar jaar als opsporingsambtenaar of beveiliger/chauffeur moeten werken en jezelf daarna moeten opgeven voor selectiedagen. Zodra deze selectiedagen positief zijn afgesloten begin je aan een opleiding van tussen de 4 en de 6 maanden.

Ook is er nog een persoonsbeveiligingseenheid van de Verenigde Naties actief in Nederland voor o.a. het ICTY. Op deze functie kun je rechtstreeks solliciteren, mits ze functies open hebben.

Mocht je nou geen ervaring hebben bij een defensie of politie onderdeel kun je ook in Nederland de particuliere persoonsbeveiliging opleiding volgen en het examen doen bij de SVPB. Deze opleiding is grotendeels theoretisch, je leert dus vooral de theorie en wetgeving.

Hoe word je bodyguard in de commerciële sector?

Er zijn ook Nederlandse beveiligingsbedrijven die hun vaste personeel een persoonsbeveiliging opleiding laten volgen. Dit doen zij om er zo voor te zorgen dat ze een passende oplossing hebben voor klanten die adhoc vragen om persoonsbeveiliging. Op deze manier heb je ook een goed op elkaar ingespeeld team, mits er natuurlijk wel maandelijks getraind word. Dit personeel hoeft niet perse een militaire of politie achtergrond te hebben omdat er in Nederland niet met wapens gewerkt wordt. Zodra het examen positief is afgesloten mag je personen beveiligen zonder uniform en krijg je het vinkje “persoonsbeveiliger” op je beveiligingspas. In Nederland zijn er ook nog beveiligingsbedrijven die zich specialiseren in familiebeveiliging of beveiliging van grote internationale bedrijven, deze vragen veelal ook DKDB, AT, BSB, BOT of defensie ervaring. Een van de bedrijven in Nederland die o.a. gespecialiseerd is in persoonsbeveiliging is Infinite Risks. Zij doen werkzaamheden in Nederland maar ook in het buitenland. 

De tactieken in Nederland zijn anders dan in andere landen. Zo leveren veel bedrijven alleen een beveiligend chauffeur i.p.v. een compleet team. Ook wordt er vaak een preventieve observatie gedaan als er sprake is van een actieve dreiging. Maar het grootste verschil is natuurlijk dat Nederlandse particuliere persoonsbeveiligers geen vuurwapens mogen dragen. Zij zijn vaak alleen in het bezit van een goed stel hersens, professionele camera’s en een kogelwerend vest. 

Mocht je nog vragen hebben over opleidingen, persoonsbeveiliging, persoonsbeveiligers en het bodyguard worden, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

GST NEWSLETTER
Subscribe to stay informed!

GST NEWSLETTER

Subscribe to stay informed!

Je bent succesvol ingeschreven